Grussorter
Grus finns i två olika sorter, Naturgrus och Bergtäkter.
Naturgrus betalar man skatt för då detta kommer från våra naturåsar som istiden hjälpt till att forma. Det utvinns ut våra naturåsar där de grävs fram och sorteras i olika fraktioner och går inte att få tag på vart som helst.
Den andra är Bergtäkt/Bergskross, här krossar man och spränger man berg till önskad fraktion. Bergkross är ett utmärkt material för anläggning, de krossade ytorna gör att gruset ”låser” när man packar det och blir oerhört stabilt.
Siffrorna som anges nedan i mm efter grusets namn hänvisar till kornstorleken på fraktionen i just den sorten.
De som ingår i Naturgrus är följande:
Används främst som underlag för plattsättning och som slitlager på gångvägar och grusplaner men kan även användas som kringfyllning runt nedgrävda kablar och ledningar.
Kallas även gårdsingel eller ärtsingel, används till grusplaner och grusgångar.
Bakbar till sandlådan. Går även att använda ihop med dressjord för att laga en sliten och trasig gräsmatta
De som ingår i Bergtäkt är dessa:
Används till fogning av marksten och plattor men också i kombination med dressjord för att laga en
Används främst som underlag för plattsättning men också fogning precis som 0-2. Kan även användas som kringfyllning runt nedgrävda kablar och ledningar.
Används främst som underlag för plattsättning och som slitlager på gångvägar och grusplaner men kan även användas som kringfyllning runt nedgrävda kablar och ledningar.
Används som slitlager på grusvägar men också som justeringslager när man gör förarbeten för tex asfaltering eller plattsättning.
Används för att täta underliggande grövre krossmaterial när man bygger en väg eller plan.
För kapillärbytande lager tex under husgrund och fyllning runt dräneringsledningar.
Kapillärbrytande lager under husgrunder.
Används som dekoration och till kullersten-beläggning, finns i flera storlekar men vanligt är mellan 150 mm till 250 mm. Kallas även Natursten.
Vikt ligger mellan ca 1600 - 1700 kg / 1 m3