Rosor

ROSOR

Pic-1

Rosor i din trädgård

Om rosor kan man skriva ett helt uppslagsverk av information, historia och tips. Det är som en helt egen liten värld och har alltid varit så. Dagens rosor finns i drygt 200 arter och historien säger att de började odlas för mer än 4 000 år sedan i kinesiska trädgårdar. Det finns därför många varianter. Rosor i trädgården bidrar till en levande trädgård med många härliga färger att välja mellan. Vi tänkte dela med oss av lite matnyttigt för att du som kund ska kunna lyckas på bästa sätt med dina rosor.

Rosor brukar delas upp i olika kategorier:
- Buskrosor. Gammaldags buskrosor Rosor med ett utbrett och upprätt växtsätt, blir oftast från 1m och uppåt
- Rabattrosor. Gammaldags rabattrosor Rosor med något lägre och mer kompakt växtsätt och har oftast mindre storlek på blommorna och är kulturrosor d.v.s. sorter, inte rena arter.
-Klätterrosor. Gammaldags klätterrosor. Rosor med egenskapen att dom klättrar och blir väldigt höga så länge dom har ett stöd av något slag att stödja sig mot.

Dessa kategorier utgör grunden, tittar man djupare upptäcker man snart att det finns nästintill ett oändligt stort grupperingssystem för rosor.

Är du osäker på vilken av dessa kategorier av rosor som passar för just din trädgård finns vi här och guidar dig fram till just din favorit.

Rosor för din trädgård

Rabattrosor, buskrosor, klätterrosor, vad ska du välja? Det finns rosor som passar för alla trädgårdar och lägen. Gemensamt för de tre kategorierna av rosor är att du får vackrast blomning i ett soligt och varmt läge med god luftcirkulation. Cirka 6 timmar sol/dag är bra, men det finns många rosor som klarar sig med mindre.

Plantering av dina rosor

Tips för hur du planterar dina rosor på rätt sätt, oavsett om du ska plantera i rabbatt eller kruka.

De flesta sorters rosor är okulerade, det vill säga att de blombärande skotten sitter på en rot av en annan sort. Dessa rosor ska planteras med ockuleringsstället/förädlingsstället (den lilla knölen mellan rot och stam) minst 8-10 cm under jordytan. Detta ökar rotbildningen, vilket gör att rosorna klarar vintern bättre och inte torkar ut lika mycket.

Jord: Till de allra flesta rosor ska jorden vara näringsrik, mullrik och fuktighetshållande, men med god dränering. Jorden i din trädgård behöver dock nästan alltid förbättras vid plantering. Blanda din jord med minst hälften färdig rosjord så får din ros den bästa möjliga starten.

Plantering: Gräv en grop som är 60 cm djup och 50 cm bred. Se till att det är luckert i botten genom att blanda den befintliga jorden med rosjord. Fyll sedan hälften av gropen på med samma jord och sätt ner plantan till lämpligt djup och fyll jord runt plantan. Fyll sedan gärna gropen med vatten så att allt blir ordentligt genom blött innan sista jorden läggs på i gropen och runt plantan, kupa gärna upp lite jord mot stammen för extra skydd och stabilitet. Tänk lite extra på att dränering i gropen är viktig, med fördel kan man lägga ett lager grus eller lecakulor längst ner i gropen för att vara säker på att rosens rötter inte blir stående i vatten och riskerar att ruttna.

Har du krukodlade plantor? Då ska du doppa dessa i en hink med vatten så de blir ordentligt fuktiga innan plantering. När rosorna sedan är planterade vattnas de noggrant om det inte regnar tillräckligt. Rosor med rötter som söker sig djupt ner klarar sig bättre kommande torrperioder.

Hur du tar hand om för dina rosor

Har du koll på hur du på att du bör beskär dina rosor? Alla rosor gynnas nämligen av beskärning. När du beskär dina rosor får du luftiga och friska rosor som står bättre emot eventuella sjukdomsangrepp. En bra sekatör är därför din ros bästa vän.

Beskärningen ska göras på våren när björklöven börjar grönska, med andra ord när björken fått musöron som man också brukar säga i folkmun. Hur beskär du då rosorna på bästa sätt? Här förklarar vi hur du gör för att behålla dina rosor fina och friska:

Moderna rabattrosor blommar på årsskotten och beskärs hårt på våren. Ta bort döda och gamla grenar, lämna kvar 4-5 av de kraftigaste årsskotten och korta in dem till 15-20 cm. Korta eventuellt in sidoskotten på dessa till 1-2 ögon.

Engelska Austinrosor kan skäras hårt, gärna i ett system med längre grenar i mitten och kortare utåt. Tänk på att Austinrosor behöver extra mycket näring och värme.

Artrosor och deras närmsta hybrider: Klipp endast bort äldre, svaga och döda grenar. En gammal tät och risig planta kan föryngras genom att skäras ner till 20- 30 cm över mark, lämna kvar några friska årsskott som kan sätta fart på plantan igen.

Engångsblommande gammaldags och moderna buskrosor. Korta in de kraftigaste fjolårsskotten med en tredjedel och sidoskotten på äldre grenar skärs in till 3-5 ögon. Klipp bort grenar som går åt fel håll. Det är bra att gradvis bygga upp en fin buskform. Lägg snittet över en utåtriktad knopp så får busken en öppnare form.

Remonterande gammaldags buskrosor behandlas på samma sätt som de engångsblommande men efter första blomningen klipps vissna blommor bort genom att klippa två till tre bladpar ner på stammen. Kom ihåg att ge extra rosgödsel också.

Klätterrosor. Klipp bort döda grenar. Korta in de kraftigaste fjolårsskotten med en tredjedel och sidoskotten på äldre grenar klipps in till 3-5 ögon. Riktigt kraftigt växande sorter såsom honungsrosor och Flammentanz kan beskäras något hårdare genom att fler grenar klipps bort vid basen och långa rankor klipps ner till lämplig höjd.

  • Sent på hösten när tjälen kommit i marken kupar du rosorna, det vill säga att du lägger på extra barkmull eller jord runt stammarna som skydd mot kylan.
  • Klätterrosor skyddar du mot den starka vårvintersolen genom att täcka med juteväv. Den kan vara kvar fram tills det är dags att beskära när björken fått musöron.

*Remonterand betyder att de blommar om och om igen, ofta med start runt midsommar tills långt in på hösten.

Buskrosor – Gammaldagsbuskrosor

Bering Renaissance Renaissanceros – Modern buskros

Ambridge Rose Engelsk buskros – Modern buskros

Adèle Prévost (gallica) från 1836 Gallica - Gammaldags buskros

Blue Boy (centifolia) från 1958 Centifolieros – Gammaldags buskros

norellsträdgårscenter-Buskros Koko Loko

Buskros Koko Loko

Rabattrosor – Gammaldagsrosor

Queen Elisabeth Storblommig rabattros

Ingrid Bergman Storblommig rabattros

Rabattros klasblommig marktäckande - Amber cover

Rabattros klasblommig - Marie Jeanne

Klätterrosor – Gammaldagsklätterrosor

Trier (moschata) från 1904 Myskros – Gammaldags Småblommig klätterros

Klätterros gammaldags - Mme-Plantier

That’s Jazz Klätterros – storblommig

New Dawn Klätterros