Pryd din trädgård med perenner

PERENNER

norellsträdgårscenter-perenner

Perenner för din trädgård

Perennaväxter är fleråriga växter som vissnar ner på hösten, vilar över vintern och väcks till liv igen på våren. Vill du ha en trädgård och en rabatt som frodas varje säsong utan allt för mycket påtande är perenner helt rätt. Med perenner har du möjlighet att själv styra hur du vill att din trädgård ska blomma, växa och utvecklas i färg och form men välj perenner utifrån de förutsättningar just din trädgård erbjuder och skapa därefter en magisk oas på bästa tänkbara sätt.

Det bästa du kan göra är att välja växter som överlappar varandra i blomningen från tidig vår med tex vårlökar till sen höst med rudbeckia och gräs av olika slag. Bladfärg och bladform är andra detaljer som är superbra att ta med i planeringen av din rabatt. När perennerna inte blommar kan växter med fina blad ändå förstärka rabatten och ge den ett ljuvligt helhetsintryck.

Att sätta ett litet uppstammat träd, ett större gräs eller ett torn med en klättrande klematis i perennarabatten skapar både karaktär och ger hela planteringen en helt ny vy.

Ta hand om dina perenner

Perenner finns indelade i alla tänkbara olika växtförhållanden, allt från torra stäpper till ständigt fuktiga våtmarker. En del växer i skugga men de flesta perenner vill ha ganska mycket sol för att blomma som bäst. Perenner gör sig bra i grupper med fler av varje sort, helst 3-5 av varje.

Använd gärna basväxter med lugn form och färg. Vår absoluta favorit bland basväxter är Alunrot – Heuchera, vilken vi också odlar själva i en stor mängd av olika sorter. Vidare är också Daggkåpa – Alchemilla, Lammöra – Stachys, Funkiasorter – Hosta, Kantnepeta – Nepeta och olika Nävor – Geranium några att rekommendera.

Perenner med lite svävande blommor och uppstickande blommor är perfekt att ta med in i planteringen för att ge höjd och volym. Några exempel på såna perenner är Jättevädd – Cephalaria, Grekvädd – Knautia, Fingerborgsblomma – Digitalis, Riddarsporre – Delphinium och Kirgislök – Allium.

Försök att undvika bar jord, plantera helst så att perennerna växer ihop under sommaren då får ogräset minimal chans att sprida sig och ta över rabatten och växterna. Använd gärna basväxter. Tänk på att använda kvalitetsjord och tumma inte på kvalitén och snåla inte på mängden är ett tips som går varmt hos våra trädgårdsmästare. Bra jord är nyckeln till framgång!

perenner
norellsträdgårscenter-perenner
norellsträdgårscenter-perenner

Härdighet

För perennaväxter är det härdigheten som är viktig, helt enkelt hur bra den klarar att övervintra. En växts härdighet utgår från växtplatsen i sig och inte ifrån de principer som delar upp klimatzonerna. Istället utgår härdighet från jordens dränering och hur skyddad växtplatsen är. Härdigheten delas upp i bokstäverna A, B, C och D med de helt härdiga perennerna i A och de mest känsliga i D. A - kan växa och övervintra i hela Sverige B - kan odlas i hela Sverige på skyddad/väldränerad plats C - kan odlas i stora delar av landet på skyddad/väldränerad plats D - kan enbart odlas på de platser i Sverige som är mest gynnsamma värmemässigt, t.ex. södra Sverige. kräver bra dränering och vinterskydd.

Ungefärliga planteringsavstånd

Höga perenner (höjd 90-och uppåt cm) = 50-70 cm avstånd
Medelhöga perenner (höjd 30-90 cm) = 35-40 cm avstånd
Låga perenner (höjd 10-30 cm) = 20-30 cm avstånd

Perenner växer i allmänhet inte mycket första året. Rotsystemet måste utvecklas först. Andra året efter plantering börjar tillväxten ovan jord sätta fart. Ha tålamod. Här är lite bilder på några av våra favoriter vi nämnt tidigare. A - kan växa och övervintra i hela Sverige B - kan odlas i hela Sverige på skyddad/väldränerad plats C - kan odlas i stora delar av landet på skyddad/väldränerad plats D - kan enbart odlas på de platser i Sverige som är mest gynnsamma värmemässigt, t.ex. södra Sverige. kräver bra dränering och vinterskydd.

Urval från sortimentet

Se ett urval av perenner som finns i vårt breda sortiment. Välkommen in till våra butiker för att se fler sorter.

4

Alchemilla ’Mollis’ / Geranium

Cephalaria

Cephalaria

funkia

Funkia