Grussorter

GRUSSORTER

Bender Gårdsgrus

Två olika grussorter

Det finns två olika sorters grus: naturgrus och bergskross. Naturgrus kommer från naturåsar som istiden hjälpt till att forma. Gruset grävs fram och sorteras i olika fraktioner och går inte att få tag på överallt. Bergskross kommer från bergtäkter där berg krossas och sprängs till önskad fraktion. Bergskross är utmärkt för till exempel anläggning, då de krossade ytorna "låser" sig vid packning och ger bra stabilitet.
Vet du vilken grussort passar din trädgård? Vi går igenom de två olika kategorierna av grus och vad som ingår i respektive kategori.
Behöver du råd? Kontakta oss så hjälper vi dig!

NATURGRUS

Siffrorna som anges nedan i millimeter efter grusets namn hänvisar till kornstorleken på fraktionen i just den sorten. Hos Norells Trädgårdscenter hittar du följande naturgrus:

SÄTTSAND 0–8 MM

Sättsand 0–8 mm används främst som underlag för plattsättning och som slitlager på gångvägar och grusplaner. Det kan även användas som fyllning kring nedgrävda kablar och ledningar.

GÅRDSGRUS/SINGEL 4–8 MM

Gårdsgrus 4–8 mm passar både på trädgårdsgången, uteplatsen och uppfarten. Nyanserna går från grått till rött och ger en vacker och naturlig look i klassiska trädgårdar.

GÅRDSGRUS/SINGEL 8–16 MM

Gårdsgrus 8–16 mm kallas även gårdssingel eller ärtsingel och används till grusplaner och grusgångar.

SANDLÅDESAND

Leksand till sandlådan – lekbar och bakbar! Går även att blanda med dressjord för att laga gräsmattan.

BERGSKROSS

Siffrorna som anges nedan i millimeter efter grusets namn hänvisar till kornstorleken på fraktionen i just den sorten. Hos Norells Trädgårdscenter hittar du följande bergskross:

STENMJÖL 0–2 MM

Stenmjöl 0–2 mm används till fogning av marksten och plattor men också i kombination med dressjord för att laga en gräsmatta.

STENMJÖL 0–4 MM

Stenmjöl 0–4 mm används främst som underlag för plattsättning men även till fogning. Kan även användas som fyllning kring nedgrävda kablar och ledningar.

STENMJÖL 0–8 MM

Stenmjöl 0–8 mm används främst som underlag för plattsättning och som slitlager på gångvägar och grusplaner men kan även användas som fyllning kring nedgrävda kablar och ledningar.

VÄGGRUS 0–16 MM

Väggrus 0–16 mm används som slitlager på grusvägar men också som justeringslager vid förarbeten för till exempel asfaltering eller plattsättning.

BÄRLAGER 0–32 MM

Bärlager 0–32 mm används för att täta underliggande grövre krossmaterial när man bygger en väg eller plan.

FÖRSTÄRKNING 0–63 mm

Förstärkning 0–63 mm är perfekt för anläggningar av vägar, infarter och ytor för bilar och tyngre trafik.

FÖRSTÄRKNING 0–90 mm

Förstärkning 0–90 mm är utmärkt för anläggningar av vägar, infarter och ytor för bilar och tyngre trafik.

MAKADAM 4–8 MM

norellsträdgårdscenter-makadam4-8mm

Makadam 4–8 mm används till dränering och som avjämningslager vid plattsättning. Passar även till trädgårdsgången eller som dekoration i rabatter. 

MAKADAM 8–16 MM

Makadam 8–16 mm används som kapillärbytande lager till exempel under husgrund och som fyllning runt dräneringsledningar. Används för dränering runt husgrunder eller vattensjuka partier och vid gjutning tillsammans med sättsand. Passar även till trädgårdsgångar, uppfarter och vägar samt som dekoration av rabatter.

MAKADAM 16–32 MM

Makadam 16–32 mm används som kapillärbrytande lager under husgrunder, till dränering runt hus, diken, garageuppfart samt till vägar och gångar. Passar även som dekoration i rabatter.

TILLBEHÖR FÖR GRUS

MARKDUK

Markduken används främst för att separera och hindra blandning av olika materialskikt som jord, grus, bärlager. Markduken förebygger också sättningar och förhindrar ogräs från att växa upp från underliggande material.

MARKTÄCKVÄV

Marktäckväven används för att separera jord från till exempel täckbark eller dekormaterial i rabatter och häckar. Vatten, näring och syre passerar genom duken och den skyddar rötterna mot uttorkning.