Gräsmatta

GRÄSMATTA

norellsträdgårscenter-gräsklippare

Köp din gräsmatta hos oss

Vi säljer färdig gräsmatta i Västerås med omnejd. Det är en beställningsvara och måste förbokas innan hämtning. Bokar du före tisdag har vi avhämtning på fredag samma vecka efter cirka kl. 12:00. Hämtning av rullgräset sker i butikerna på Hacksta eller Hökåsen.

Rullens mått: 0.6 m x 1.67 m
Normalvikt 1 rulle: 10–15 kg
1 pall innehåller: 70 eller 80 kvm (ej valfritt)
Rotsystemets tjocklek: ca 2 cm
Minsta beställning: 1 kvm

Rullgräs är en färskvara som är känslig för värme. Vid för höga temperatur kan gräsmattan hinna dö medan den ligger på pall. Därför är det viktigt att ytan är klar för läggning när gräsmattan anländer. Gräsmattan ska rullas samma dag som den levereras eller avhämtas. Vid varmt väder (över ca 20 grader) ska den läggas omgående. Speciellt om det är soligt och varmt är det viktigt att du planerar för att lägga gräsmattan på dagen och inte väntar tills på kvällen.

Skötselråd för gräsmatta

Vet du hur du ska ta hand om din gräsmatta på bästa sätt? Vi tipsar om vattning, klippning och gödsling av din gräsmatta.

Vattning. Första vattningen ska vara extra riklig. Det är viktigt att sköta vattningen noggrant under hela etableringen.

Vattning sker efter väderlek. Under varma dagar, med sol och blåst, ska vattningen ske med ca 60 mm vatten per dag. Självklart ska gräsmattan inte stå under vatten då kan den ruttna och dö. Upphör med vattningen om marken blir mjuk.
Gräsmattan ska vara ordentligt fuktig och får aldrig bli torr innan den har rotat sig ordentligt (ca 2 veckor).

Under det första året är gräsmattan nyetablerad och måste underhålls- vattnas vid torkperioder. Kontrollera att vattnet har trängt igenom gräsmattan. Lyft på gräsmattan och kontrollera att jorden är blöt. Mycket vatten främjar rotningen och förhindrar att gräsmattan krymper av vattenförlust.

Klippning. Första klippningen kan ske efter cirka två veckor, då rotningen bör ha satt fart. Klipp aldrig bort mer än en tredjedel av stråets längd; ställ klipparen på högsta klipphöjd och ta bort första klippet. Lämnas klippet kvar kan det kväva gräsmattan under.


När gräsmattan har rotat sig kan klipphöjden sänkas. Klipp dock aldrig bort mer än en tredjedel av stråets höjd och inte lägre än 35-45 milimeter. Grässorten Ängsgröe, som står för slitstyrkan i gräsmattan, kan vid lägre klipphöjder dö ut.

Under perioder av torka bör gräsmattan vila från klippning. Det gröna strået fungerar då som vattenreservoar och skyddar gräsplantan från uttorkning.

Gödsling. Gräsmattan ska normalt gödslas redan efter första klippningen, dock inte vid sommarperioder med hög värme. Vänta i så fall tills temperaturen sjunkit något. Gödsla vid mulet väder eller under kvällstid och vattna rikligt därefter.

Gödsla två till fyra gånger per år med ett fullgödnings-preparat (NPK förslagsvis 20-3-9 eller 23-3-6). Använd helst en gödningsspridare.

För dig med barn eller djur. Tänk på att gräsmatta, jord eller svampar och ogräs i gräsmattan kan vara skadligt att förtära.

norellsträdgårscenter-gräs
Web 1920 – 55 (1)

Vanliga problem

Vi delar med oss av våra råd om hur du kan lösa vanliga problem som kan uppstå.

Hjälp! Jag klippte för mycket
Undvik slitage på gräsmattan och vattna vid behov. Efter ca två veckor bör gräs- mattan vara grön igen, gödsla då gärna med NPK-gödsel 20-3-9.

Gräsrullarna har olika nyanser
Odlingen sker på stora fält där jord- månen skiljer sig åt och gräsmattan innehåller dessutom flera olika gräs- sorter, därför förekommer det färg- skiftningar i gräsmattan. Detta jämnar ut sig efter första växtsäsongen.

Gräsmattan rotar sig inte
Inom sju till tio dagar efter utläggning bör rotning- en vara igång. Lyft på gräsmattan och titta efter vita ”sytrådar”, det är rötter. Om dessa saknas måste fuktigheten i marken kontrolleras. Gräs- matta i skugga behöver längre tid för att rota sig. Idealt ska gräsmattan ha mellan fyra till fem timmar sol om dagen. 

Grå fläckar i gräsmattan
Förmodligen beror fläckarna på för lite vatten. Vattna direkt på ytan med vattenslangen, se till att bevattningen även täcker hela detta område. 

Bruna/gula fläckar
Fläckarna kan vara orsakade av urin från vilda eller tama djur, men oftast beror de på torka. Testa fuktigheten i genom att trycka ned en skruvmejsel i gräsmattan på både ett grönt och brunt parti, om det är tyngre att få ned skruvmejseln i det bruna än i det gröna beror fläckarna på vattenbrist. 

Svampar
Grattis! Ni har vattnat gräs- mattan bra. Svampar kan förekomma i riklig mängd, men försvinner när vatt- ningen minskas till normal nivå samt när gräsmattan börjar klippas. OBS! Svamparna är ej ätliga.

Ogräs
Med tiden kommer ogräs att sprida sig till tomten via luften, djur och marken. Enklast är att omgående ta bort ogräs för hand. Gödsel med ogräsmedel kan eliminera enklare ogräs som groblad och maskros. Enstaka ogräsplantor av enklare art kan följa med i gräsrullarna då gräsmatta är en naturprodukt. 

Vinterskador
Undvik vinterskador genom att hålla gräsmattan ren från löv och gräsklipp om hösten. Vid snömögel (vitt nät över gräsmattan) kratta hela gräsmattan och gödsla med 20-3-9.

7 tips för att lägga gräsmatta

Vet du hur du ska lägga ut din färdigköpta gräsmatta? Här är våra rekommendationer.

  • Lägga gräsmatta
  • Börja med att ta bort nätet och kasta det på en gång.
  • Lägg ut! Vänta INTE tills ikväll eller imorgon. Lägg skarvarna tätt ihop men aldrig ovanpå varandra.
  • Börja längs en rak kant och lägg rullarna i ett tegelmursmönster för ett snyggt resultat.
  • Spara kantskärningen till sist. Det viktigaste är att snabbt få ut den färdiga gräsmattan. Använd ex. en morakniv.
  • Vattna så fort en yta är klar! Du ska sedan vattna rikligt varje dag i 2 veckor
  • Beträd inte gräsmattan på 2 veckor! Självklart går det att gå på gräsmattan för att flytta på vattenspridare.
norellsträdgårscenter-gräsmatta-färdig