Thuja & barrväxter för din trädgård

THUJA & BARRVÄXTER

norellsträdgårdscenter-tuja

Thuja occidentalis ’Brabant’

Thuja occidentalis ’Brabant’ är det vanligast sorten man använder när man planterar thuja. Växtsättet är kraftigt och den blir snabbt både bred, tät och hög. Denna rekommenderas om du önskar planera en häck och få ett bra insynsskydd och en grön oas. Vi har Thuja occidentalis ’Brabant’ i följande storlekar:
- 50+cm
- 60-80cm
- 90-100cm
- 150cm
- 200-220cm

Thuja occidentalis ’Smaragd’

Thuja occidentalis ’Smaragd’ heter den näst vanligaste sorten som också kallas ädelthuja. Den har ett mer långsamtväxande växtsätt och blir mera smal och toppig. Denna variant rekommenderas till mer solitära planteringar eller till en mer stram och utmärkande häck. Barrenverket på ’Smaragd’ är mera grönglansigt än ’Brabant’ vilket gör den snyggare och mer tillfredställande i tex solitära planteringar. Vi har Thuja occidentalis ’Smaragd’ i följande storlekar:
- 50cm
- 100-125cm
- 170-180cm

Odling av thuja

Vi rekommenderar krukodlade thujor, då dessa etablerar sig snabbast. De har fått de bästa förutsättningarna i sin tillväxt och har redan ett utvecklat och fungerande rotsystem. När man säger krukodlat menas det att thujan har påbörjat sitt växtliv i en kruka och vid jämna mellanrum planterats om i större och större krukor tillämpat efter deras tillväxt. Det skapar ett intakt rotsystem som i lagom takt fått växa sig starkare och starkare.

Det som är avgörande för en ordentlig och bra etableringen av Thujan vid plantering är välutvecklade sugrötter, dessa sugrötter är de som drar sig iväg och rotar sig på sitt nya växtställe och även de rötter som suger vatten först och främst.

Varför vi valt att endast sälja krukodlade Thujor är för att i och med krukodling låter vi Thujan bibehålla sina sugrötter intakta och de följer med helt och hållet ner i jorden hemma hos dig som kund.

Thujor som odlas direkt på fält och som inte sitter i kruka som skyddar rötterna förlorar till stor del sina sugrötter när de skördas på fältet, dvs tas upp med maskin. Sugrötterna som de bildat under sin tillväxt på fältet är sköra och går lätt av när det hanteras med maskiner som kraftigt och snabbt drar upp plantan och rötterna ur jorden. Dessa plantor sätts sedan i krukor men kallas containerpack*. Här kan man som kund bli lurad av att den sitter i en kruka och missta den som krukodlad men skillnaden är enorm, ta gärna upp plantan ur krukan och kontrollera att den är rotad ordentligt.

*Med containerpack försenas både etablering och tillväxt, och kan ge en ojämn kvalité av din framtida häck eller solitära plantering. Att bilda nya sugrötter tar väldig tid och enorm kraft från plantan.

Är du minsta lilla osäker, fråga oss så hjälper vi dig!

Plantering och jordsorter för thuja​

Gräv ett dike som är ca 40-50cm djupt och lika brett, är jorden av bra kvalité kan den blandas upp med trädgårdsjord E för att tillföra grundgödsel och få till en bra jordstruktur för plantorna annars fyller man i diket med trädgårdsjord E helt och hållet. Trädgårdsjord E innehåller rätt torvhalt och är grundgödslad, perfekt för Thuja. Packa jorden väl så att växterna inte sjunker och det riskerar att samlas vatten som blir stående.

Vid plantering av Thuja sätter man dom ca 5-10 cm högre än marknivån. Detta är mycket viktigt för det vanligaste sättet som thujor dör på är att man vattnar ihjäl dom, dvs att vattnet blir stående i rotsystemet och de kvävs till döds. Sätter man dom högre med en sk bombering får man ett naturligt fall bort från plantan och vattnet rinner bort och blir inte ståendes i planteringsdiket.

Vattning av thuja

Det finns olika sätt att vattna sin thuja, till exempel droppslang, vatenspridare och rotvattnare. Vi tipsar dig om hur du ska vattna och hur ofta.

  • Droppslang är det vanligaste sättet, detta hjälper till att inte vattna för mycket. Denna variant är perfekt till långa häckplanteringar där du inte har möjlighet att gå med slang och vattna var för dig eller om vattenspridaren inte täcker hela häcken. Det brukar oftast räcka med ca 1-3 gånger i veckan och hur länge man bör ha droppslangen på vid varje tillfälle beror helt och hållet på vilken typ av slang man har. Viktigt ha koll på detta så att Thujan får rätt mängd vatten, varken för mycket eller för lite. Vanligtvis brukar det handla om ca 1-3 tim/ tillfälle.
  • Vattenspridare och vattenslang hanteras på liknande sätt som droppslangsbevattning.
  • Rotvattnare – med en rotbevattning skall man vattna ca 3-5 min på varje planta och ca 1-3 gånger i veckan.

Det finns fuktmätare att ta hjälp av om man är osäker med vattningen. Då kan man mäta fukten en bit ner i jorden och på så vis får en indikation om det är torrt eller fuktigt i marken. Fuktmätaren har en skala på displayen som enkelt visar hur läget är för dig. Det är viktigt att inte vattna för ofta då rötterna behöver syra för att frodas och växa också.

Barrväxter

Vill du ha en vintergrön oas året om är det självklart att du ska välja att implementera barrväxter i din trädgård. De skapar ett härligt grönskande insynsskydd och/eller vindskydd och ger en karaktär utöver det vanliga.

I växtgruppen barrväxter finns allt från markkrypande varianter som Juniperus ’squamata’ till de med mer buskliknande växtsätt som tex Taxus ’media hilli’ till de riktigt stora pjäserna som till exempel Picea ’pungens glauca’. Här finns något för alla helt enkelt.
De flesta gör sig väl tillsammans med både buskar och perenner och till största allmänhet är det både lättskötta och lätt anpassade.

Jord. Barrväxter är ganska anspråkslösa när det kommer till jordar och anpassar bra efter de förutsättningar som ger men för att hjälpa en barrväxt på bästa sätt kan man med fördel använda sig av en väldränerad mullrik men sandblandad jord. De kräver måttligt med gödsel.

Ljus. De flesta barrväxter utvecklas och mår bäst i ett ljust läge. Det behöver inte betyda gassande sol, men faktiskt är det så att få barrväxter mår bra i djup skugga. Mest ljuskrävande är en (Juniperus) och tall (Pinus). Thuja, cypress (Chamaecyparis) och gran (Picea/Abies) blir finast i jämnt ljus och idegran (Taxus) är den som klarar mest skugga.

Beskärning. Barrväxter beskärs normalt inte men om barrväxterna planterats som häck behövs självklart dessa skötas så att häcken håller sig snygg och formad enligt de önskemål man har.

Tallar kan till exempel hållas lägre och kompaktare om årsskotten nyps eller klipps av medan de är mjuka. Uppstamning är också en typ av beskärning som exponerar en fin stam, släpper in ljus och lyfter fram växter runtomkring och dessutom gör att din trädgård får ett annorlunda inslag och karaktär. Idegran är den som bäst tål hård beskärning.

Runt om växten. Håll jorden runt busken eller trädet öppen, lucker och ogräsfri de första åren. Du kan lägga ett lager av täckbark eller löv inför vintern för att dels skydda rotsystemet mot kylan men också för att bibehålla fukten och låta växten vara saftspäd längre. Thuja, cypress och en bör också täckas med väv mot den kraftiga vårvintersolen, speciellt om marken fortfarande är frusen. Ta bort väven först när tjälen gått ur marken och växterna kan börja ta upp vatten igen.

Vattning. Bra att tänka på är att vattna upp barrväxterna ordentligt innan frosten och tjälen kommer. En saftspänd planta är mer motståndskraftig och härdig än en torr planta.

norellsträdgårscenter-barrväxter

Urval från sortimentet

Här presenteras några av våra barrväxter som finns i vårt breda sortiment. Välkomna in och botanisera i våra butiker.

taxus media hilli

Taxus media hilli

blågran

Picea pungens glauca

Abies balsamea nana

Abies balsamea nana

Pinus Mugo Mops

Pinus Mugo Mops