Upptäck vilka klätterväxter som passar i din trädgård och hur du tar hand om dom på bästa sätt.

KLÄTTERVÄXTER

klätterväxt

Klätterväxter i din trädgård

Klätterväxter är underbara att tillföra i din trädgård, de passar både i den stora trädgården och även den lilla. Finurliga är ju att de oftast vill växta på höjden vilket skapar enorm rymd i din trädgård och bidrar till en lummigare känsla. Klätterväxter är fantastiska att anpassa till de just du vill att de ska bidra med, önskar du istället en mer stam och stilren känsla i din trädgård kan klätterväxterna enkelt styras upp på diverse stöd, bågar eller liknande.

Ta hand om dina klätterväxter

Det finns en stor samling av olika klätterväxter, allt från de blommande sorterna till de sorter med sitt vackra bladverk i fokus. Nedan nämner vi några av de varianter som finns.

– Klematis. Blommande och skir, trivs i allt från soliga lägen till skugga. Finns i många olika färger och blomutseende, allt från enkla till dubbelblommande.

– Pipranka. Vackert bladverk med hjärtformade gröna blad, slingrande och skir. Trivs i halvskugga till skugga.

– Vildvin/Rådhusvin. Vackert bladverk som går från grönt på vår/sommar till eldigt rödorange på hösten, trivs i soliga lägen till skugga. Ger mest färgsättning desto ljusare den står.

– Klätterhortensia. Blommande i klasar och ett starkt växande gren och bladverk, rustik till utseendet och trivs i halvskugga till skugga

– Kaprifol. Rikblommande och skir med mjuk och behaglig doft, ett lätt växtsätt i bladverket. Trivs i sol till halvskugga.

– Humle. En överlevare i trädgården, stora vackra gröna blad som påminner om stora vinbärsblad i formen, på sensommaren ger den rikligt med vackra limegröna hängen som är själva frukten och påminner om mjuka och skira kottar. Trivs bäst i sol till halvskugga.

– Murgröna, en klassiker i både trädgård och skogen. Kraftigt växande och med vackra mörkt gröna blad med ibland synliga ådror. Trivs bäst i halvskugga till skugga.

– Blåregn. Blommar med stora blå, ljuvligt doftande klasar, finns även sorter mer vita och rosa blommor. Vill stå i soligt och skyddat läge.

Utöver dessa klätterväxter som räknas som fleråriga finns det många ettåriga klätterväxter som tex luktärt, krasse och svartöga.

vildvin
klätterväxter-pipranka

Plantering

Vet du hur du planterar du dina klätterväxter på bästa sätt? Vi tipsar om om vilken jord vi rekommenderar och andra råd kring planteringen.

Använd gödslad planteringsjord av bästa kvalité och blanda med befintlig jord vid planteringen för att ge växterna bästa förutsättningarna.

Många klätterväxter vill ha 30-40 cm djup, lätt och mullrik jord. Förbättra sandig eller lerig jord med 1/3 näringsberikad torv, barkmull, kompost- eller planteringsjord. Torr torv bör fuktas väl innan den blandas i jorden. De planteras sedan i nivå med marken och inte under marknivån. Vattna ordentligt.

  • Klematis vill ha 50 cm djup, väldränerad, mullrik, näringsrik jord. Sätt ner den i planteringshålet så att övre delen av jordklumpen kommer ca 10 cm under jordytan. Fyll på med jord upp till klumpkanten och vattna rejält ca 10 liter. De resterande 10 cm fylls upp med sand. Tryck till försiktigt.
    Klematis vill gärna ha ”sval” jord. Plantera därför gärna perenner framför som skuggar marken.
  • Klätterhortensia vill ha kalkfattig jord, blanda i minst 50% naturtorv eller rhododendronjord.
  • Pipranka trivs och utvecklas bäst på djup, näringsrik och mullblandad jord.
  • Humle trivs i näringsrik, fuktig jord.

Är du osäker på vilken jord din planta trivs bäst med kan du alltid fråga någon av våra trädgårdsmästare i butikerna för att få bästa resultat.

Urval från sortimentet

Ett urval av några av klätterväxter som finns i vårt breda sortiment. Välkommen in till vår butik i Hacksta eller Hökåsen för att se fler sorter.

pipranka

Pipranka

blåregn

Blåregn Wisteria sinensis Amethyst

murgröna

Murgröna Hedera Hiberica

humle

Humle